Slováci o postup proti Francúzom, Vůjtek: "Nesmieme ich podceniť"

14.05.2012 Celý región

Helsinki 14. mája (TASR) - Trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi a jeho zverencom chýbal na istotu splnenia základného cieľa na 76. majstrovstvách sveta už iba jediný bod. Ten chcú získať vo svojom poslednom zápase helsinskej A-skupiny v utorok o 16.15 miestneho času (15.15 SELČ) proti pôvodnému outsiderovi Francúzsku, ktoré však svojimi výkonmi poriadne prekvapilo a taktiež živilo nádej na účasť medzi najlepšou osmičkou. Slovákom však nešlo len o ten bod, do štvrťfinále chceli postúpiť po víťazstve nad posledným súperom v základnej fáze.
Všetko záviselo od pondelňajšieho duelu hráčov "galského kohúta" s Bieloruskom. Ak by Francúzi vyhrali v riadnom čase, o poslednom štvrťfinalistovi z A-skupiny by rozhodol až utorňajší duel. Ak nie, Slováci budú mať istotu postupu o deň skôr. Francúzi bojovali o najlepšiu osmičku na úkor Švajčiarov, ktorých vo vzájomnom zápase nečakane zaskočili a zdolali 4:2. "Pozerali sme ten zápas. Prekvapilo ma, aký mali pohyb a že sa Švajčiari asi desať minút v druhej tretine ani nedostali k puku. Francúzi ich zatlačili a pri tej päťminútovej presilovke dali dva krásne góly a ešte aj žŕdku. Podali fantastický výkon," uviedol Vůjtek.
Prvú polovicu tímu trénera Davea Hendersona tvoria hráči z najvyššej domácej súťaže a druhú legionári. Najväčší rešpekt budí meno skúseného brankára Cristobala Hueta, ktorý dlhé roky pôsobil v zámorskej NHL. "To, že hrajú o postup je určite prekvapenie, ale treba sa pozrieť na ich zostavu. Hrajú vo Švajčiarsku, Švédsku, Fínsku i Amerike a dokonca aj v Sparte Praha. Takže už to nie sú len hráči z Francúzska, aj keď ten káder ešte nie je úplne vyrovnaný. Určite ich ale nepodceníme. Otázka je, akým štýlom na nás budú hrať a ako sa zápas vyvinie. Myslím si, že ich nepodcenili ani Švajčiari, ale boli prekvapení, ako dobre korčuľovali, ako dobre si dávali puky a že boli suverénni," pokračoval Vůjtek.
Slovenský tréner sa musí zaobísť bez obrancu Dominika Graňáka a Marcela Hossu, ktorí utrpeli v nedeľňajšom zápase so Švajčiarskom rovnaké zlomeniny kostičky v pravej ruke. "Je to veľká strata. Dominik patril spolu so Zdenom Chárom a Andrejom Sekerom k lídrom našej obrany. Bohužiaľ, pre neho aj Marcela sa už turnaj skončil," povzdychol si tréner.
Vzájomné zápasy hovoria jednoznačne v prospech slovenskej reprezentácie. Z doterajších 17 meraní síl vyhralá 13, trikrát remizovala a prehrala iba raz, pričom celkové skóre je 84:26. Tímy sa naposledy stretli v roku 2008 v Lausanne na prípravnom turnaji Škoda Cup, kde sa z výsledku 3:2 tešili Slováci. Ďalší vzájomný duel sa datuje až do roku 2002. Slováci hrali s Francúzmi na ZOH v Salt Lake City o konečné 13. miesto a zvíťazili vysoko 7:1. Na majstrovstvách sveta sa s Francúzmi naposledy stretli pred dlhými 15 rokmi práve v Helsinkách a radovali sa z víťazstva 5:3. Jedinú prehru so svojím nedeľňajším súperom utŕžili vo februári 1998 v príprave pred zimnou olympiádou v Nagane (4:5).
Podľa štatistík by mali Slováci jednoznačne vyhrať, no skúsený útočník Miroslav Šatan varuje, že žiadneho súpera na majstrovstvách sveta nemožno podceniť. "Zaskočili Švajčiarov, takže to nesmieme podceniť. Každý tím tu vie korčuľovať, hrať presilovky a dávať góly. Opäť sa musíme zodpovedne pripraviť. Ak podáme výkon ako proti Bielorusku a Švajčiarsku, nemali by sme mať problém," uviedol.
Predpokladané zostavy:
SR: Laco (Hamerlík) - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Bartovič, Bližňák, Haščák - Hovorka
Francúzsko: Huet (Lhenry) - Bachet, Hecquefeuille, Amar, Rouleau, Auvitu, Besch, Manavian, Moisand - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - S. da Costa, Bellemare, Guttig - Henderson, Bertrand, Roussel - Raux, T. Da Costa, Fleury
 

Vyberte región